A borítékgyártásnál felhasznált papírok általában nem térnek el a nyomdászatban használt ofszet papíroktól. A gyártott és forgalmazott borítékok több mint 90%-a ofszet fehér papírból készül. Követelmény a nyomtathatóság,mivel a borítékok nagy része nyomdai felülnyomás után kerül felhasználásra.

A papírgyárak mégis ajánlanak az ofszet papírok mellet külön elnevezéssel boríték alappapírokat is, ez abból falad, hogy a borítékgyártásnál 180 fokos hajtásra van szükség a termék  előállításához. A mai legkorszerűbb tekercsből gyártó gépek elérik az 1500 db/perc sebességet, ennek a követelménynek csak speciálisan erre a célra kifejlesztett papírok felelnek meg. Külön figyelmet kell fordítani arra, hogy a papír gyártási száliránya azonos legyen a borítékgyártás technológiai irányával.

A környezetbarát (recycling) papírok szintén széles körben alkalmazottak a borítékgyártásban. A magyar értelmezés szerinti környezetbarát meghatározás abból fakadhat, hogy a gyártáshoz szükséges rostanyag nem erdőkivágásból, hanem papírbegyűjtésből és annak újra feldolgozásából származik.Kifejezőbb lenne tehát a környezetbarát kifejezés helyett az “újrahasznosított” elnevezést alkalmazni. Ezek a papírok olcsóbbak mint az ofszet papírok, legtöbbjük jól nyomtatható, hátrányuk az hogy nem fehérek, hanem szürkés barnás színárnyalatokban kaphatók. Az újrahasznosított papírból gyártott borítékok részarány sajnos nem éri el a 10%-ot az összes értékesített borítékhoz képest.

Egyedi igények szerint, magas minőségű papírokból is készülnek borítékok. A matt műnyomó papír főleg akkor kerül alkalmazásra, amikor először történik az ívpapír nyomása, és ezután következik az ívpapírból kivágott borítékforma hajtogatása. Így fotóminőségű nyomatot is el lehet helyezni a borítékon. Kreatív papírokból szintén készülnek egyedi gyártással borítékok. Elmondható, hogy majdnem minden fajta papírból gyártható boríték, de egyedi papír kiválasztásánál érdemes egyeztetni a gyártóval.

papirminoseg