A borítékok nyomása része a borítékgyártásnak. A borítéknál a termék lényegéből következően lehetséges belső és külső nyomás. Technológiai megközelítésből lehetséges a nyomás a borítékgyártás előtt, gyártás közbenés gyártás után a kész borítékra. A nyomtatási eljárások közül a flexo és az ofszet eljárások azok, amelyek ma általánosan alkalmazottak.

A borítékgyártó gépek legtöbbje rendelkezik nyomda egységekkel. Az alkalmazott eljárás a flexo nyomás. A legáltalánosabb egy belső és kettő külső nyomda alkalmazása. (A legkorszerűbb gépek természetesen ennél nagyobb tudásúak.) A flexo eljárás csak direkt színeket nyomtat, color nyomásra nem alkalmas. Egy adott szín nyomása esetén mégis megvan a flexo nyomásnál is annak a lehetősége, hogy raszterpontos klische készítésével eltérő színárnyalatot érjünk el. Ez azonban nem közelíti meg az ofszet nyomtatás minőségét. Elmondható továbbá, hogy a borítékok bélésnyomása a borítékgyártó gépen történik flexo eljárással.

A borítékok külső nyomása is történhet flexo eljárással a borítékgyártás során. Ez nagy sorozatnál jóval olcsóbb, mint az előzetes, vagy utólagos ofszet nyomtatás, amely külön gépen, külön műveletben történik. Kisebb sorozatnál mégis a standard boríték ofszet felülnyomása az ajánlott, mert kis sorozatnál ez a gazdaságosabb. A borítéknyomásra szolgáló speciális ofszet nyomdagépek műszaki paraméterei részben eltérnek az általános gépek paramétereitől. A legfontosabb eltérések azok, hogy kifutót tudnak nyomtatni, valamint nem csak az elő, de a hátoldalra is tudnak nyomtatni egy műveletben.

A tervező számára a legnagyobb szabadságot nyomási szempontból az az eljárás adja, amikor az ívpapír nyomása az első lépés, ez után következik a kivágás, majd hajtogatás során készül el a boríték. Honlapunk más fejezetében a tervezők számára igyekszünk megadni minden információt az íves gyártáshoz, úgy mint a formátumok méretét, de a formátum elhelyezésére vonatkozó szabályokat is.