A standard ablak mérete és elhelyezése országonként változhat.Magyarországon a 35 x 90 mm és 45 x 90 mm méretek a standardok. Ezek általában minden katalógusban megtalálhatóak, nem szabványban előírtak, leginkább azzal jellemezhetjük őket, hogy minden gyártó és forgalmazó igyekszik olyat ajánlani, amit a legtöbben keresnek, és a többség olyat keres, amit a legtöbb helyen be tud szerezni. A 35 x 90 mm ablakméret a magyarországi korábbi gyakorlatból származik, a 45 x 90 mm pedig Magyarországhoz közeli nyugati országokban (Ausztria, Németország …) használt ablakméret.

Az ablakok elhelyezése is hasonló a különböző magyarországi forrásokból,jobb és baloldali standard ablakelhelyezés létezik. Ez alól kivétel a C6 méret, amelyik csak olyan széles, ahol nincs gyakorlati haszna a jobb, illetve baloldali külön ablakozásnak. A jobb és baloldali ablakelhelyezés a középhez képest szimmetrikus, ez alól kivétel az LC6, LA4 és LC6/5 borítékoknál a 35 x 90 mm ablak, a jobb oldalon, ami 28 mm-re van a boríték szélétől. Ennek magyarázata az, hogy helyet kellett hagyni a három piros csíkból álló postai kód nyomtatására, bár ezt ma már szinte sehol nem használják, az ablak megtartotta pozícióját és ezeknél a borítékoknál a jobb és baloldali 35 x 90mm ablak nem szimmetrikusan helyezkedik el.

Amikor tervezünk, akkor általában a tartalom, a grafika, a megjelenés oldaláról indulunk, és a kivitelezés, a megvalósítás csak egy későbbi kérdés. Pedig érdemes előre gondolkozni, és egy reklámlevélen oda tervezni például a címzést, ami egy standard ablak elhelyezésű borítékban majd szétküldhető lesz.

Egy “DM – direkt mail” program estében nem az ablak elhelyezése hordozza a célt, hanem a boríték nyomása. Akkor amikor már úgy is kifutottunk a határidőből, mert túl sok időt fordítottunk a tervezésre, és nem hagytunk időt a gyártásra, jól jöhet az, hogy ha csak standard borítékot kell felülnyomni, nem pedig egy speciális ablakos boríték gyártásával kell kezdeni, és csak a papír legyártása után kerülhet a boríték a nyomdába.

ablakozás